Blog

feb 05

Hoe geef ik mijn verhuizing binnen/naar Amsterdam door?

Verhuis je van Amsterdam-Noord naar Amsterdam-Zuid of kom je juist vanuit een totaal andere plek naar deze bruisende stad toe, dan dien je dit door te geven aan de gemeente. Zo’n adreswijziging kan je zowel online als bij de gemeente zelf regelen. Omdat wij van Wiggelaar het belangrijk vinden dat de verhuizing binnen/naar Amsterdam gesmeerd verloopt, leggen wij graag uit hoe het wijzigen van een adres in z’n werk gaat.

Geef de adreswijziging op tijd door
Om te beginnen is het goed om te weten dat je geen weken kunt wachten met het doorgeven van je nieuwe adres. Doe je dit niet op tijd, dan riskeer je een boete die op kan lopen tot 325 euro. Sowieso doet de gemeente zo nu en dan een onderzoek om te controleren of je nog woonachtig bent op het adres waar je daadwerkelijk ingeschreven staat.

Heb je je verhuizing binnen Amsterdam doorgegeven, dan wordt dit doorgaans in 24 uur verwerkt. Verhuis je van Amsterdam naar een andere gemeente en heb je je dus bij de gemeente Amsterdam moeten uitschrijven, dan duurt de verwerking circa 5 werkdagen.

Adreswijziging Amsterdam online doorgeven
Ga je het liefst niet de deur uit, dan kan je je adreswijziging ook eenvoudig via de computer doorgeven. Om dit te doen heb je de volgende gegevens nodig:

  • Een huurcontract
  • DigiD inloggegevens
  • Een toestemmingsverklaring (download deze hier)

Let op: verhuis je naar een antikraakwoning, dan dien je ook de gebruikersovereenkomst in je bezit te hebben.

Heb je al bovengenoemde gegevens, dan kan je de verhuizing via deze link stapsgewijs doorvoeren.

Verhuizing schriftelijk doorgeven
Liever niet de verhuizing via het wereldwijde web doorgeven? Geen probleem; het kan ook nog steeds schriftelijk. In dat geval stuur je een brief met daarin het oude en nieuwe adres naar de afdeling Dienstverlening – Verstrekkingen. Met deze brief stuur je het volgende mee:

  • Een kopie van het huur- of koopcontract
  • Een kopie van een geldig identiteitsbewijs
  • Bij antikraak: een kopie van de gebruikersovereenkomst

Ga je bij iemand anders inwonen, dan stuur je ook een toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner plus een kopie van zijn/haar identiteitsbewijs (inclusief foto!) mee.

Meer informatie over een schriftelijke adreswijziging vind je op de website van gemeente Amsterdam.

Verhuizing regelen via Stadsloket
En tot slot; het Stadsloket. Indien gewenst kan je hier de verhuizing binnen Amsterdam persoonlijk doorgeven. Er zijn 7 Stadsloketten verspreid door Amsterdam. Deze zijn van maandag tot en met vrijdag (08.00 – 20.00 uur) geopend. Geef je een verhuizing binnen Amsterdam door dan wordt deze direct verwerkt, een verhuizing naar Amsterdam vanuit een andere gemeente duurt vijf werkdagen. Zodra alles is geregeld, ontvang je een schriftelijke bevestiging op het nieuwe adres.

Online, schriftelijk of bij een Stadsloket; je verhuizing binnen of naar Amsterdam kan je op talloze manieren doorgeven. Het is maar net wat je zelf het prettigst vindt. Succes!

About The Author