Blog

aug 07

Huren of kopen: wat is voor mij de beste keuze?

VraagtekenNa jaren in een fijn huurhuis te hebben gewoond, begint u te twijfelen: wordt het inmiddels geen tijd om een eigen huis te kopen? Wanneer u een huis koopt, mist u de maandelijkse huurtoeslag die eigenlijk toch altijd wel erg goed van pas kwam. Aan de andere kant kunt u een koophuis helemaal aanpassen naar uw eigen wensen, zo wordt het echt “uw plekje”. Blijven huren of gaan kopen? Verhuisbedrijf Wiggelaar helpt u graag met het maken van deze keuze en daarom hebben wij zowel de voor- als nadelen voor u op een rijtje gezet.

Blijft u, of gaat u huren
Als huurder heb je aardig wat voordelen. Om maar eens te beginnen met die fijne huursubsidie aan het einde van iedere maand. Daarnaast is het ook prettig dat u niet afhankelijk bent van de situatie op de huizenmarkt; u kunt uw huurcontract vaak op korte termijn opzeggen en op zoek gaan naar een nieuwe huurwoning. Daarnaast is het voor de altijd drukke zakenlui en studerende jongeren onder ons zeker voordelig dat er geen groot onderhoud aan de woning hoeft worden uitgevoerd, deze taak ligt bij de eigenaar of verhuurder van de woning. Een nadeel aan huren is dat u minder vrijheid heeft met betrekking tot het veranderen of verbouwen van de woning. Daarnaast krijgt u als huurder ook bijna ieder jaar te maken met een huurverhoging; op een gegeven moment kan de huur zo hoog liggen dat kopen wellicht een aantrekkelijk alternatief wordt.

Of toch liever kopen?
Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens woont in een koophuis. De voornaamste reden hiervoor zijn de – meestal – stabiele hypotheeklasten en de mogelijkheid tot het opbouwen van een vermogen. Daarnaast kan men in een koophuis ook doen en laten wat hij/zij wilt: realiseer een extra slaapkamer in de ruime zolder of bouw een prachtige veranda aan het huis. Een nadeel aan koophuizen is onder andere dat u minder gemakkelijk kunt verhuizen. Ook kunnen de woonlasten regelmatig veranderen wanneer de rente stijgt of daalt. De huursubsidie vervalt én u moet meestal extra verzekeringen en belastingen gaan betalen, denk maar aan de opstalverzekering en gemeentelijke heffingen.

Conclusie
Zowel kopen als huren heeft zo zijn voor- en nadelen. Als u besluit te gaan kopen moet u zich afvragen of u een stabiel inkomen heeft, of u zeker bent van de nieuwe woonlocatie en of u hier echt voor een langere tijd wilt wonen. Mocht de verhuizing plaats gaan vinden, schroom dan niet en vraag verhuisbedrijf Wiggelaar om u te helpen! Onze professionele verhuizers staan altijd voor u klaar.

About The Author