Blog

jul 14

FAQ: Hoe verloopt de overdracht van mijn nieuwe woning?

SleutelsHet is zover: u heeft getekend voor uw droomhuis. In de stad, op het platteland, in Amsterdam of misschien zelfs wel in het buitenland… In het document wat u zojuist getekend heeft is de datum waarop de woning écht van u is opgenomen, maar wat is nu de volgende stap? En hoe gaat de overdracht van uw nieuwe woning precies in z’n werk? Wiggelaar legt het uit.

Notaris
Lang verhaal kort: de officiële overdracht van uw nieuwe woning vindt plaats bij de notaris. Hier tekent u de zogenoemde leveringsakte en hypotheekakte. Ook de sleuteloverdracht vindt bij de notaris plaats.

De leveringsakte en hypotheekakte
Nog nooit van een ‘leveringsakte’ gehoord? Dan komt de term ‘transportakte’ u waarschijnlijk wat bekender voor. Beide benamingen staan voor hetzelfde; een dossier waarmee het eigendom van de woning wordt overgedragen van de vorige bewoner naar u. Vandaar ook dat dit document niet alleen door u ondertekend moet worden, maar ook door de vorige bewoner en de notaris. Hierna volgt de hypotheekakte; hierin staat vastgelegd dat u de woning als onderpand geeft aan de hypotheeknemer in ruil voor een geldlening. De hypotheeknemer heeft nu het recht om uw woning te verkopen als u uw afspraken niet nakomt. Zonder een hypotheekakte leent de bank u geen geld, dit is dus een erg belangrijk onderdeel van de overdracht.

Uw eigen droomhuis
Zodra de leverings- en hypotheekakte getekend zijn, zorgt de notaris ervoor dat beide documenten worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster; deze instantie registreert vastgoed- en geografische informatie en houdt in de gaten wat van wie is en waar de grenzen liggen. Zodra de documenten zijn ingeschreven is de woning officieel van u. Proficiat!

About The Author