Blog

verhuizers internationaal
feb 15

Verhuizen buiten Nederland: hier moet je op letten!

Het gaat gebeuren: je gaat emigreren. Misschien ga je emigreren voor je werk, of om het geluk op te zoeken. In ieder geval is een verhuizing een hele gebeurtenis, zeker als het naar een ander land is. Wiggelaar denkt graag met je mee, dus hierbij een lijstje waar je aan moet denken als je gaat emigreren!

 1. Persoonlijke documenten
  Ondanks je verhuizing blijf je een Nederlander. Dit betekent dat je iedere tien jaar je paspoort opnieuw moet aanvragen. Dit kan ook in je eigen land bij een Nederlandse ambassade. Let er goed op dat je een geldig paspoort hebt tijdens de verhuizing!
  Heb je een rijbewijs? Let er op dat je in sommige gevallen en internationaal rijbewijs nodig hebt, bijvoorbeeld als je buiten de Europese Unie migreert.
  Ook diploma’ s en certificaten worden niet in ieder land erkend. Laat daarom je diploma’s waarmerken door DUO en vertaal ze naar het Engels!

 2. Je oude woning
  Wat doe je met je oude woning als je gaat verhuizen? Als je permanent gaat verhuizen naar het buitenland, kun je je huis natuurlijk aanhouden. Let er wel op dat de Belastingdienst deze woning dan niet langer ziet als hoofdverblijf, maar als tweede woning. Dit heeft gevolgen voor belastingen en hypotheekrente.

 3. Niet leuk, wel belangrijk: de Belastingdienst
  Verhuis je binnen een jaar terug naar Nederland? Dan houdt de Belastingdienst deze emigratie buiten beschouwing. Als je in het buitenland woont maar wel een Nederlands inkomen ontvangt, ben je belastingplichtig. Zorg dat je dit duidelijk hebt voor vertrek, om niet onaangenaam verrast te worden.

 4. Uitkeringen en pensioen
  Heb je een Nederlandse AOW-uitkering? Deze kan je niet altijd meenemen. Zoek dit dan ook goed uit! Je pensioen kun je meestal voortzetten in het buitenland, maar dit is afhankelijk van je pensioenuitvoerder. Neem dan ook zeker contact op met hen voor vertrek.

 5. Facebookgroepen
  Op Facebook zijn er diverse groepen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Je kunt hier natuurlijk altijd lid van worden om je vragen te stellen!

About The Author