Blog

jun 08

Verhuizen naar een andere gemeente: hier moet je op letten.

Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Hier komen een aantal dingen bij kijken. Om niet voor verrassingen komen te staan, zet Wiggelaar ze snel voor je op een rijtje. Zo hoef je nergens meer naar om te kijken!

Verhuizing doorgeven aan de nieuwe gemeente
Je kunt je verhuizing zowel persoonlijk en schriftelijk aangeven aan de nieuwe gemeente. Hierna past de nieuwe gemeente je adres aan in de Basisregistratie Personen. Bij sommige gemeenten kun je zelfs digitaal een verhuizing doorgeven. Helemaal makkelijk! Geef de verhuizing door binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen nadat je adres verandert.

Vergeet uiteraard niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen bij het doorgeven van de verhuizing en een bewijs van bewoning, zoals een huurcontract of de koopakte.

Verhuizing doorgeven: hoe zit dat met kinderen?
Vanaf 16 jaar kan iemand zelf zijn/haar verhuizing doorgeven. Dus is je kind onder de 16 jaar, dan ben jij als ouder verantwoordelijk voor het doorgeven van de verhuizing. Samenwonende echtgenoten/ geregistreerde partners kunnen de verhuizing voor elkaar doorgeven.

Andere plekken waar je je verhuizing moet doorgeven
Zoals hierboven vernoemd, past de nieuwe gemeente je adres aan in de Basisregistratie Personen. Toch zijn er instanties waar je apart nog je adreswijzing moet doorgeven. Dit zijn:
* De Belastingdienst (en eventueel de Kamer van Koophandel)
* Verzekeraars
* Bank
* Als je student bent: DUO en je school/instelling
* Natuurlijk overige zaken als je abonnementen en bijvoorbeeld parkeervergunningen

About The Author