Blog

okt 18

Wanneer bent u klaar voor een koopwoning?

wiggelaar7Een huurwoning is fijn; u zit nergens aan vast, de kosten van groot onderhoud zijn vaak voor de verhuurder én u betaalt geen verplichte verzekeringen. Waarom veel mensen dan toch voor een koopwoning gaan? Onder andere omdat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is, u voor lange tijd dezelfde maandlasten heeft én u de woning volledig naar eigen wens kunt verbouwen en aanpassen. Klinkt dit goed? Dan is een koopwoning wellicht ook voor u de volgende stap. Wees er echter wel he-le-maal zeker van dat u hier écht klaar voor bent!

Voordelen van een koopwoning
Koopwoningen worden met de dag aantrekkelijker. Naast het feit dat we de crisis steeds verder achter ons laten, heeft het kopen van een woning nog veel meer voordelen. Om maar wat te noemen: wanneer de woningprijzen stijgen, groeit óók uw eigen vermogen. Daarnaast is de stijging van hypotheeklasten vaak beperkter dan die van de huurlasten. En wat dacht u van de vele gunstige koopregelingen en subsidies waar u als starter van kunt profiteren? Al met al is het kopen van een woning zeker geen slecht idee. Tenminste…

Ben ik er klaar voor?
… Mits u er écht klaar voor bent. Wanneer u besluit om een woning te kopen, is het namelijk belangrijk dat u zich bewust bent van alle bijkomende verplichtingen en kosten. Zo komt al het onderhoud – denk bijvoorbeeld aan de tuin en aan de kozijnen – allemaal op uw bordje terecht. Er is nu geen verhuurder meer die dit soort taken van u overneemt. Ook moet u in uw achterhoofd houden dat uw woning in waarde kan dalen; niet leuk wanneer u besluit om het huis ooit te verkopen! Overigens is het sowieso belangrijk om u te realiseren dat de eventuele verkoop lange tijd in beslag kan nemen; u bent niet altijd binnen twee maanden weg, zoals bij een huurwoning wél het geval is.

Wanneer al deze extra kosten en verantwoordelijkheden voor u geen probleem zijn, kunt u beginnen met de zoektocht naar uw droomhuis. Eindelijk uw eigen woning!

Meer informatie over de verschillen tussen huren en kopen, vindt u in onze blog.

About The Author